viernes, 31 de enero de 2014

BANC D'ALIMENTS

Aquesta línia d'actuació s'ha portat a terme a partir de la col·laboració amb les entitat:  Creu Roja i  Ajuntament de Vic. 

Objectius:

  • Sensibilitar els alumnes en el coneixement de l'exclusió social, pobresa, necessitats bàsiques...
  • Apropar els alumnes a una realitat de la nostra ciutat de la qual no en tenen massa coneixement.
  • Conèixer la importància de la nutrició bàsica.
  • Saber els recursos de la ciutat de Vic entorn l'alimentació per a persones i famílies en risc d'exclusió social.
Metodologia:

  • PART TEÒRICA
Consisteix en una xerrada informativa per part de dos tècnics municipals del Departament de Benestar i Família, Sr. Joan Cortadellas i Sra. Glòria Tubau.
S'ha realitzat en els grups de 3r d'ESO els dies 12 i 19 de novembre.
S'ha iniciat amb una representació d'una família que tenen problemes econòmics per arribar a final de mes. Es presenten als alumnes i els demanen la implicació de totes les despeses fixes que creuen que existeixen en una llar. Es fa una llista a a pissarra i entre tots es determina el cost de cadascuna d'elles, també s'incorporen despeses temporals. Finalment es realitza una nova llista dels aliments que es compren setmanalment en una llar i amb l'ajut dels alumnes es calcula el que gasta una família mensualment en alimentació.
Una vegada acabats els càlculs es fa una reflexió amb els alumnes entorn els diners disponibles per aquest concepte i l'import que ha sortit de la compra mensual que es necessita. Per tant, comencen entre tots, la discussió de quins són els productes necessaris i de quins es poden prescindir. Arribant a la conclusió que moltes vegades no tenen diners suficients per a l'alimentació bàsica.
A partir d'aquí s'expliquen els diferents dispositius de la ciutat entorn a l'alimentació i quin és el canal a seguir per a poder-los utilitzar. També s'exposa la importància del voluntariat per a poder mantenir aquesta xarxa alimentària, que actualment són 150 persones a la setmana.
S'explica que els recursos de la xarxa alimentària actuals a Vic són:
  • Magatzem solidari.
  • Menjadors socials.
  • Menús low cost.
  • Beques de menjadors.


  • PART PRÀCTICA
  • GRAN RECAPTEEl dimarts 26 de novembre es va portar a terme una reunió de voluntariat prèvia per explicar el funcionament del Gran Recapte d'Aliments. Des de l'escola s'hi ha participar per tenir les informacions concretes sobre el funcionament del mateix. Els alumnes seleccionats pel "Gran Recapte" van ser informats del que havien de dir, com havien d'anar vestits i com havien de recollir els aliments. Se'ls va entregar un full amb les instruccions de funcionament. Hi van participar 11 alumnes distribuits en 5 supermercats de la ciutat, en torns de dues hores, el dia 29 de novembre de 2013.




  • MAGATZEM D'ALIMENTS: El dia 2 de desembre al matí 21 alumnes han col·laborat en el Magatzem per a recol·locar els aliments recollits en el Gran Recapte. Els alumnes s'han distribuit en dos torns al matí de durada de 2h. Han classificat els aliments en caixes, segons les instruccions rebudes per parts dels responsables del Magatzem.



Valoració

  • GRAN RECAPTE: De seguida van sortir voluntaris per a poder participar el divendres a la tarda en aquesta activitat. Va ser una actuació de tres hores per grup i no se'ls va fer pesada. Els va servir per perdre la vergonya de dirigir-se a persones més grans i demanar la seva col·laboració. Tots ells van estar molt contents de la seva participació.

  • MAGATZEM D'ALIMENTS: Van escoltar com s'organitzava la classificació dels aliments recaptats i després amb dos grups diferents, uns de 9 a 11h i els altres d'11 i 13h, es van anar repartint diferents tasques per tal de ser el màxim d'eficients en la feina. Es van donar compte de l'esforç físic que comporta aquest treball, van ser conscients de l'esperit de solidaritat de les persones de Vic entorn el Gran Recapte, també de la gran quantitat de famílies necessitades d'aliments bàsics en el seu entorn pròxim així com de la importància del voluntariat en campanyes d'aquest tipus. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario